Velodroom Matthijs
Biografie

Biografie

‘’Denk niet in beperkingen maar in mogelijkheden’’ Het zal je maar gebeuren dat je op de sportschool in zijn huidige woonplaats Arnhem wordt gescout voor het Nederlandse paralympische team. Het overkomt de 23-jarige derdejaars student Land- en Watermanagement Matthijs Drenth. Enigszins overrompeld bedenkt hij zich geen moment: dit is een unieke kans om zijn topsport ambitie te verwezenlijken.

Matthijs krijgt het advies om zich aan te melden voor een open training op het sportcentrum in Papendal. Hij blijkt behoorlijk hard te kunnen fietsen en heeft aanleg voor diverse wedstrijd onderdelen. Inmiddels maakt hij voltijd deel uit van het para-cycling talententeam van de KNWU en is hij lid van wielervereniging RETO te Arnhem. Het trainingsprogramma is pittig: 12 tot 20 uur per week. Zijn Garmin registreert alles: tijdsduur, inspanning, hartslag en route.

Matthijs Drenth Casual
Matthijs drenth voetbal F2

Matthijs heeft een chronische hersenaandoening genaamd cerebrale parese. Vanaf zijn geboorte is hij aan de rechterkant spastisch en kan hij moeilijker bewegen. Toch heeft Matthijs een passie voor sport. In zijn jonge jaren is hij te vinden op het voetbalveld. Op latere leeftijd ontdekt hij de racefiets. ‘Ik weet niet beter dan dat ik als jong kind al goed kon fietsen.’ Hij beschikt over een aangepaste racefiets met de versnellingen aan de linkerkant.

Matthijs traint doordeweeks en in de weekenden. Af en toe is er een trainingsweekend. ‘Je mag daar pas aan deelnemen als je aan bepaalde criteria en doelstellingen voldoet.’ In het najaar van 2021 fietste hij in teamverband van Madrid naar Bordeaux ‘Dat was super gaaf! Je fietst door een prachtig landschap en werkt zo aan een topconditie. Matthijs wil zich kwalificeren voor de paralympische spelen in Parijs in 2024. De weg er naar toe verloopt via de wereldbekerwedstrijden in Europa. Samen met zijn coach en teamgenoten wordt er hard getraind. Dit resulteerde in september 2020 tot derde plaats op Nederlandse paralympische kampioenschappen tijdrijden en een vierde plek bij de Nederlandse kampioenschappen op de weg.

Perspublicaties